Inca’s drogeerden kinderen voordat ze geofferd werden

De zogenaamde Llullaillaco-maagd

Wetenschappers hebben ontdekt dat drie kinderen die zo´n vijfhonderd jaar geleden door de Inca´s werden geofferd, in de periode voor hun overlijden werden gedrogeerd. Dat meldt de BBC dinsdag.

De wetenschappers onderzochten het haar en de maaginhoud van drie mummies van kinderen die in de Inca-tijd werden geofferd. De mummies werden in 1999 ontdekt in een afgesloten tombe in de buurt van de top van de bijna zevenduizend meter hoge Llullaillaco-vulkaan in Argentinië.


- advertentie -

De Llullaillaco-vulkaan is 6739 meter hoog – Foto: CC

Zo’n vijfhonderd jaar geleden werden ze in de tombe achtergelaten: een meisje van ongeveer dertien jaar en twee jongere kinderen, een jongen en een meisje, van een jaar of vijf.

Een van de onderzoekers verklaart tegenover de BBC dat het lijkt of de kinderen slapen. Hun mummies zijn zeer goed bewaard gebleven. De afgelopen tijd zijn ze uitvoerig onderzocht. Wetenschappers ontdekten dat de kinderen in de laatste weken voor hun overlijden alcohol toegediend kregen. Ook zouden ze, vanaf een jaar voor hun overlijden, regelmatig coca-bladeren krijgen zodat ze steeds rustiger werden en uiteindelijk op het juiste moment verdoofd in de grafkamer konden worden gelegd.

Llullaillaco-maagd

De wetenschappers stellen dat het meisje van dertien vanwege haar maagdelijkheid waarschijnlijk een hogere status had dan de andere twee geofferde kinderen. Haaronderzoek toonde aan dat zij vanaf een jaar voor jaar overlijden ineens veel meer coca-bladeren nuttigde dan voor die tijd. Ook zou ze vanaf een jaar voor haar overlijden een ander dieet zijn gaan volgen. Waarschijnlijk werd ze op dat moment geselecteerd als kindoffer.

De maagd was ook zeer goed verzorgd, tekenen van mishandeling werden niet aangetroffen. Het haar van het meisje is zeer goed verzorgd en ze kreeg mooie kleding aan. Waarschijnlijk overleden de kinderen door de combinatie van alcohol en de kou vrij snel nadat ze in het graf waren gelegd.

Kalender

Volgens Spaanse bronnen offerden de Inca’s kinderen om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld in tijden waarin zich verschillende natuurrampen voordeden, maar er was ook een vaste kalender voor de offerrituelen.

De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke magazine Proceedings of the National Academy of Sciences..

Korte reportage over de mummies van Llullaillaco

china-stenen-inscripties-5000
Oudste Chinese schrift ontdekt?Archeologen hebben in het oosten van…
Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt
Deel van het Maya-beeldhouwwerk - Foto: mcd.gob.gt In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: