Indië-veteranen niet blij met excuses Nederland

Oude kaart van Nederlands-Indië

Oude kaart van Nederlands-Indië

De voorzitter van veteranenvereniging VOMI Nederland vindt de excuses die donderdag namens de Nederlandse regering aan Indonesische weduwen werden aangeboden overbodig. Dat meldt de NOS.


De voorzitter, Leendert Noordzij, stelt dat Indonesië helemaal niet op excuses zat te wachten. Bovendien zouden ze weinig indruk maken omdat Nederland al vaker excuses heeft aangeboden. In Indonesië denkt men volgens de veteranenvoorzitter vooral dat de excuses zijn aangeboden worden in de hoop dat dat de handelsrelatie ten goede komt.

De voorzitter concludeert verder dat sommige veteranen het gevoel krijgen dat ze gezien worden als oorlogsmisdadigers. Door de excuses zou Nederland ook eenzijdig een een financiële overeenkomst uit 1966 openbreken waarin was afgesproken de zaak te laten rusten omdat door beide partijen veel moorden zijn gepleegd.

Weduwen Zuid-Sulawesi

De ambassadeur in Indonesië bood donderdag namens de Nederlandse staat excuses aan voor alle standrechtelijke executies die tijdens de zogenaamde politionele acties plaatsvonden in voormalig Nederlands-Indië. Nederland trof een maand geleden een schikking met enkele weduwen uit Zuid-Sulawesi wiens mannen in de periode tussen 1946 en 1947 standrechtelijk werden geëxecuteerd door Nederlandse militairen. De vrouwen krijgen ieder een schadevergoeding van twintigduizend euro en daarnaast zouden er in Indonesië openlijk excuses worden gemaakt.

- advertentie -

Na de schikking met de weduwen van Zuid-Sulawesi heeft Nederland een regeling in het leven geroepen voor alle Indonesische vrouwen die weduwe werden door een standrechtelijke executie. Zij kunnen allemaal aanspraak maken op een schadevergoeding van 20.000 euro.

Gerelateerde boeken:

Nederlandse excuses voor executies Indonesië - Still NOSDe…
Rijksmuseum TwentheRijksmuseum Twenthe in Enschede vreesde lange tijd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: