Indisch Herinneringscentrum krijgt bijzondere leerstoel

Indisch Herinneringscentrum in Arnhem

Indisch Herinneringscentrum in Arnhem

Het Indisch Herinneringscentrum krijgt een bijzondere leerstoel Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) in de Faculteit der Geesteswetenschappen.


De bijzondere leerstoel richt zich op de postkoloniale herinneringscultuur in de naoorlogse periode. Het accent ligt op de dynamiek van de herinnering en de invloed hierop van migratie, repatriëring en globalisering. Onderzoek en onderwijs moeten bijdragen aan een beter begrip van de betekenis van het koloniale verleden voor de samenleving van vandaag en morgen.

De werving van een bijzonder hoogleraar voor deze leerstoel is inmiddels gestart. Deze wordt benoemd voor een periode van vijf jaar.

Het Indisch Herinneringscentrum in Arnhem is een van de vier nationale herinneringscentra van de Tweede Wereldoorlog (naast Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Nationaal Monument Kamp Vught). Het informeert en verhaalt over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en over de Indische gemeenschap vanaf 1900 tot heden.

- advertentie -
Andries Beeckman, Gezicht op Batavia © Rijksmuseum Amsterdam
Andries Beeckman, Ambonese dansende krijger in geel gewaad…
H.J. van Mook (1894-1965) - Een vrij en gelukkig Indonesië
H.J. van Mook (1894-1965) - Een vrij en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: