Oud-Ajacied Gerrie Mühren (67) overleden

Gerrie Mühren houdt een balletje hoog tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid

Gerrie Mühren houdt een balletje hoog tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid – Still YouTube

Voetballer Gerrie Mühren is donderdag op 67-jarige leeftijd overleden. De Volendammer speelde onder meer voor Ajax en werd wereldberoemd toen hij in 1973 tijdens een wedstrijd tegen Real Madrid besloot op zijn gemakje een balletje hoog te houden.


Gerrie Mühren werd kort na de oorlog geboren in Volendam en speelde van 1963 tot 1968 voor FC Volendam. Toen vertrok de middenvelder naar Ajax. Aanvankelijk had hij hier nog geen basisplaats maar in zijn tweede jaar verdrong hij Bennie Muller uit de startopstelling.

Trainer Rinus Michels was geen fan van de niet echt noodzakelijke technische hoogstandjes die Mühren tijdens wedstrijden nog wel eens wilde uitvoeren. In 1973 deed hij dit bijvoorbeeld in een Europacup 1-wedstrijd tegen Real Madrid. De beelden gingen de hele wereld over. Ajax won de uitwedstrijd met 1-0.

Gerrie Mühren, de oudere broer van voetballer Arnold Mühren, won drie keer de Europacup 1, werd drie keer landskampioen en pakte drie keer de nationale beker. Ook won hij twee keer de Europese Supercup en één keer de Wereldbeker. Mühren speelde 298 officiële wedstrijden voor Ajax en maakte in totaal 72 doelpunten voor de Amsterdammers.

- advertentie -

Nadat zijn Ajax-periode speelde hij nog enige tijd voor Real Betis. In 1979 keerde hij weer terug bij FC Volendam.

Het hooghouden van Gerrie Muhren

Gerelateerde boeken:

Still uit de anti-nazifilm

[caption id="attachment_37085" align="alignleft" width="265"] Still uit de film

In een archief in België…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: