Internationale collecties over de Holocaust

Yad Vashem Foto: CC/David Shankbone

Wie maakten de eerste collectiesen archieven over de Holocaust en met welk doel deden zij dat? Dat is een van de vragen waar historici zich de komende twee dagen in Boedapast over buigen. In de Hongaarse hoofdstad wordt in het kader van het zogenaamde EHRI-project (de European Holocaust Research Infrastructure) namelijk een internationale workshop over de Historische documentatie van de Holocaust gehouden.


Volgens de organisatoren bepalen de vroege documentaties van de Holocaust nog altijd de wijze waarop er vandaag de dag naar de massavernietiging van de Europese Joden wordt gekeken. Om de historische waarde te kunnen bepalen van alle bronnen die worden bewaard in Europese archieven en documentatiecentra, vinden de initiatiefnemers het daarom van belang om te onderzoeken waarom en hoe en onder welke politieke omstandigheden deze collecties werden aangelegd.

- advertentie -

Het EHRI-project richt zich op het wereldwijd ontsluiten en verbinden van collecties en archieven over de Jodenvervolging door de Nazi’s. Het NIOD:

Deze doelstelling maakt de principiële vraag naar de herkomst van die collecties zo belangrijk.

Binnen het EHRI-project werken twintig organisaties in dertien landen al twee jaar samen om zoveel mogelijk gegevens, documenten, archieven en collecties online doorzoekbaar te maken. Er worden gegevens verzameld over allerlei archieven die materiaal over de Holocaust bevatten en deze info wordt in een database geplaatst. Het NIOD:

Al voor 42 landen werden rapporten opgesteld met beknopte informatie over de geschiedenis van de Holocaust en de archiefsituatie in die landen. Deze rapporten worden binnenkort op het internet openbaar gemaakt.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en gecoördineerd door het NIOD. Bezoek voor meer informatie de website www.ehri-project.eu.

[caption id="attachment_19563" align="alignleft" width="265"]Anton Mussert

Acteur en schrijver Kees Prins blijkt voor de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: