Internationale onderzoekswebsite over schilderijen Rembrandt

Printscreen van een testversie van de nieuwe site – Afb: RKD

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Mauritshuis lanceren volgende week een internationale onderzoekswebsite over de schilderijen van Rembrandt van Rijn.

The Rembrandt Database gaat bestaande informatie en documentatie over de schilderijen digitaal bundelen en toegankelijk maken voor een internationaal publiek van onderzoekers en


Man met halsstuk en hoed – Rembrandt, ca. 1626

museumprofessionals. De Engelstalige site zal zich in het bijzonder richten op het beschikbaar maken van beeldmateriaal en teksten die zijn ontstaan bij restauratie of technisch onderzoek.

Uiteindelijk streeft men er naar dat de website de zogenaamde first port of call wordt voor nationaal en internationaal onderzoek naar de schilderijen van Rembrandt. Bij de lancering bevat de database ongeveer tweeduizend documenten (beeldmateriaal en teksten), waarvan de meesten betrekking hebben op schilderijen in het Mauritshuis, maar ook in de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York. De komende jaren moet de informatie en documentatie in de database steeds verder worden uitgebreid.

Volgens de initiatiefnemers hebben de bezuinigingen in de cultuursector er voor gezorgd dat er in de sector steeds meer ondernemerschap moeten worden getoond en meer samenwerkingen aangegaan moeten worden. Het Mauritshuis en het RKD zijn nu dus zo’n samenwerking aangegaan.

Het Mauritshuis heeft een belangrijke en omvangrijke collectie Rembrandt schilderijen en besteedt als museum veel aandacht aan conservering en restauratie van en onderzoek naar de schilderijen uit de verzameling. Het RKD is een kenniscentrum en het centrale steunpunt in de wereld voor de bestudering van de Nederlandse kunst.

The Rembrandt Database wordt financieel ondersteun door de Andrew W. Mellon Foundation in New York. De lancering vindt plaats op 19 september aanstaande.

slot-loevestein-adc-archeo
Slot Loevestein - Foto: CC/NielsBij archeologisch onderzoek op het…
Richard III van EngelandArcheologen hebben in Leicester mogelijk resten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: