Iraanse Revolutionaire Garde

Embleem van de IRG

Embleem van de IRG


Iran heeft naast een gewoon leger ook de zogenaamde Iraanse Revolutionaire Garde. Deze speciale garde werd in 1979 opgericht door ayatollah Ruhollah Khomeini die aan de macht gekomen was nadat de pro-westerse sjah Mohammed Reza Pahlavi was afgezet.

Na het vertrek van deze sjah werd de islamitische republiek Iran uitgeroepen. Ayatollah Khomeini, die eerder verbannen was omdat hij zich tegen de sjah had verzet, werd de geestelijk leider van Iran. Hij stelde een nieuwe regering samen waarin Mehdu Bazargan premier was. Khomeini vertrouwde niet volledig op het leger en besloot in mei 1979 daarom een eigen leger op te bouwen: de Iraanse Revolutionaire Garde. Een leger dat loyaal aan hem was.

Leden van de IRG

Leden van de IRG

De huidige premier van Iran, Mahmoud Ahmadinejad, was vroeger lid van deze garde. Geschat wordt dat de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) momenteel ongeveer 125.000 man sterk is. Leden van de garde spelen in Iran een belangrijke rol. Veel leden van de IRG bekleden hoge politieke functies of hebben hoge functies in het bedrijfsleven. De garde staat op dit moment onder leiding van de hoogste leider van Iran: grootayatollah Ali Khamenei, die in 1989 Khomeini opvolgde en van 1981 tot 1989 president van Iran was.

- advertentie -

De Amerikaanse president George Bush gaf in 2007 aan de IRG op lijst van terroristische organisaties te willen plaatsen. Bush beschuldigt de IRG ervan zich te mengen in de oorlog in Irak door sjiitische milities van wapens te voorzien. De Iraanse president Ahmadinejad ontkent dat de IRG zich mengt in de oorlog in Irak.

Joseph Guillotin
GuillotineWie nu naar de guillotine kijkt, zal dat waarschijnlijk…
Janjaweed-strijder De Janjaweed is een gewapende Arabische groepering die…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: