Israël zoekt erfgenamen slachtoffers Holocaust

Hashava

Israël heeft een nieuwe zoektocht gelanceerd naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers die nog aanspraak kunnen maken op bezittingen in het land. Dat meldt de Volkskrant.

Hashava, een speciale organisatie die in 2006 door de Israëlische regering werd ingesteld, zoekt al jaren naar nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust.


- advertentie -

Hashava

In Israël zijn namelijk meer dan 60.000 nooit-opgeëiste goederen die eigendom zijn van Joden die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Het gaat onder meer om aandelen, obligaties, banktegoeden en stukken grond.

In veel gevallen investeerden de slachtoffers al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geld in toenmalige mandaatgebied Palestina. Omdat de investeerders tijdens de oorlog om het leven kwamen werden de bezittingen nooit geclaimd. Hashava heeft naar eigen zeggen al ruim 260 miljoen euro aan niet-opgeëiste bezittingen teruggevonden.

Lang niet al het geld dat vrijkomt kan overigens uitgekeerd worden aan de erfgenamen. Het Israëlische erfrecht vereist boven een bepaald bedrag namelijk in Israël opgestelde erfenisverklaringen. Die zijn vaak niet aanwezig. Bezittingen die niet worden geclaimd vervallen aan hulpbehoevende Holocaustslachtoffers in Israël.

Op de website van Hashava kan gezocht worden op de naam van investeerders. Erfgenamen kunnen zich via de site ook melden bij de organisatie.

Video over het werk van Hashava:

Omslag van Mein KampfIn Duitsland is ophef ontstaan over…
Duitse bunker in de duinen van Texel – Foto: CC/
Tijdens het lezen van de historische roman Oorlogsparadijs van Nico Dros zei…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: