Israëlisch orkest speelt Wagner in Duitsland

Richard Wagner

Een Israëlisch orkest heeft dinsdag op een gerenommeerd operafestival in het Beierse Bayreuth een stuk van de Duitse componist Richard Wagner ten gehore gebracht. Bijzonder, want in Israël ligt de muziek van Wagner nogal gevoelig. Wagner was een notoire antisemiet en bovendien was hij de favoriete componist van Adolf Hitler.

Dat de muziek van Wagner in Israël gevoelig ligt bleek bijvoorbeeld in 2001. In Jeruzalem liepen toen veel aanwezigen nadat de Berliner Staatskapelle onder leiding van een Joodse dirigent een stuk speelde van- advertentie -

Wagner’s opera Tristan und Isolde.

Ook nu was er ophef. Zo liet de Amerikaanse Vereniging van Holocaustoverlevenden en hun Afstammelingen voorafgaand aan het optreden bijvoorbeeld weten het schandelijk te vinden dat het Israel Chamber Orchestra van plan was een stuk van Wagner te gaan spelen.

De leden van het Israëlische orkest zagen dit anders. Zij spraken van een “overwinningsconcert” omdat het optreden aantoonde dat de nazi’s er niet in geslaagd zijn de Joden uit te roeien. Het orkest speelde dinsdag onder meer Idylle van Siegfried uit der Ring des Nibelungen.

Cover van het album 'Homecoming'Dan Peek, één van de…
Monument Mortsel - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: