Italiaanse archeologen vinden eeuwenoud kunstgebit

Tijdens werkzaamheden bij een familiegraf in de Italiaanse stad Lucca hebben archeologen een eeuwenoud kunstgebit gevonden. Dat meldt de Universiteit van Pisa.

De bijzondere ontdekking werd gedaan tijdens de restauratie van de graftombe van de familie Guinigi, die tussen 1392 en 1429 in Lucca woonde. Het is bekend dat de Romeinen en Etrusken ook al een soort prothesen maakten, maar daar zijn geen exemplaren van bewaard gebleven.

Tandsteen

Hoe oud het nu gevonden kunstgebit is, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dat het voorwerp rond het begin van de zeventiende eeuw werd vervaardigd. Het zou daarmee de oudst bewaard gebleven gebitsprothese ter wereld zijn. De prothese bevat vijf tanden (hoektanden en snijtanden) en wordt bijeengehouden door een laagje metaal. De onderzoekers vermoeden dat de tanden van verschillende mensen zijn geweest. Aangezien er tandsteen is aangetroffen, vermoedt men dat de prothese langere tijd gebruikt is. Mogelijk was hij van een nazaat van de familie Guinigi.

Lees ook: De tandarts als kermisartiest
…en: Tandarts bedacht de elektrische stoel

- advertentie -
De Tempelinscriptie uit Jeruzalem (Archeologisch Museum, Istanbul)
Het relletje vorige maand zal u niet zijn ontgaan: de UNESCO aanvaardde…
Giovanni Battista Belzoni (1778-1823) - Archeoloog en circusartiest
Archeoloog is misschien niet de beste benaming voor de Italiaan Giovanni Battista…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: