Jaap Scholten winnaar Libris Geschiedenis Prijs

Kameraad Baron van Jaap Scholten

Het beste historische boek van dit jaar is Kameraad Baron van Jaap Scholten. De jury van de Libris Geschiedenis Prijs heeft dat zaterdag, tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Zuiderkerk in Amsterdam, bekendgemaakt.

Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt.

Dit jaar is de prijs dus gewonnen door Jaap Scholten met zijn boek Kameraad Baron. Dit werk is uitgebracht door uitgeverij Contact en beschrijft de verdwijnende wereld van de transylvaanse aristocratie. Scholten bereisde grote delen van Hongarije en Roemenië en ontmoette daar de nazaten van de eens zo aanzienlijke Transsylvaanse aristocratie. Met hen bezocht hij de kelders en de zolders waar ze tijdens het communisme noodgedwongen woonden en de dwangarbeiderskampen waar ze stenen vergruisden.

- advertentie -Libris Geschiedenis Prijs

De auteur sprak met hen over het verleden en over de verschrikkingen van het communisme. Met de jongste generatie aristocraten zocht hij truffels in de wouden van Transsylvanië en sprak hij over de gerestitueerde bezittingen en de toekomst. De jury over dit boek:

Kameraad Baron is een lyrisch boek, waarin de auteur ongegeneerd zijn liefde belijdt voor het Transsylvaanse landschap en zijn bewondering voor de onverzettelijkheid van de Roemeense adel in de communistische tijd. Het is ook een geestig boek, in zijn beschrijving van de Oost-Europese nouveaux riches en hun nieuwe vormen van ouderwets snobisme. Maar dit boek is meer dan een liefdesverklaring. Het bevat een bijzondere oral history waarin de laatste lidmaten van de adel vertellen hoe Ceausescu een vernietigingsprogramma uitvoerde op de klassenvijand. Daarmee is het een urgente getuigenis van een even gruwelijk als onbekend aspect van de jongste geschiedenis. Na de val van de Muur zijn West- en Oost-Europa nog altijd bezig om hun houding tot elkaar te bepalen. Dit belangwekkende boek helpt daarbij.

In totaal dongen er dit jaar 292 boeken mee naar de prijs. Op de shortlist stonden naast het winnende boek: Gevecht met Leviathan van Emiel Lamberts, Een Nederlander in de wildernis van Luc Panhuysen, Koninkrijk vol sloppen van Auke van der Woud en Generaal Spoor van Jaap de Moor.

De Libris Geschiedenis Prijs is voor de vijfde keer uitgereikt. Vorig jaar won David van Reybrouck met zijn boek Congo. Een geschiedenis.

Jaap Scholten over zijn boek ‘Kameraad Baron’

All Things Must PassDe Amerikaanse rockfotograaf Barry Feinstein is…
Pompeii en de Vesuvius - Foto: CC/David SingletonIn de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: