Jack Tramiel, oprichter Commodore, overleden

Commodore 64

Jack Tramiel, de man die in 1954 het computerbedrijf Commodore oprichtte, is zondag op 83-jarige leeftijd overleden.

Jack Tramiel werd op 13 december 1928 geboren in Polen als kind van Joodse ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij in concentratiekamp Auschwitz. Samen met zijn vader werd hij na enige tijd te werk gesteld in een werkkamp bij concentratiekamp Neuengamme. In april 1945 werd hij bevrijd door het Amerikaanse leger. Zijn vader was toen al- advertentie -

Commodore

overleden.

Na de oorlog emigreerde Tramiel naar de Verenigde Staten en daar werkte hij onder meer als taxichauffeur en als medewerker van een bedrijf dat schrijfmachines repareerde. Begin jaren vijftig kocht hij een bedrijf in de wijk The Bronx in New York dat zich gespecialiseerd had in het repareren van kantoormachines.

Met dit bedrijf, dat hij Commodore Portable Typewriter noemde, begon hij ook met het importeren van schrijfmachines uit Europa. Later ging het bedrijf zich ook bezighouden met rekenmachines en nog wat later ook met computers.

Het bedrijf van Tramiel lanceerde in 1982 de Commodore 64. Deze populaire personal computer bestond uit een toetsenbord met daaronder een computerdeel. De Commodore 64, die een werkgeheugen van 64kB had, moest op een televisiescherm aangesloten worden. Een losse monitor was er dus niet.

In 1985 werd de Commodore 64 opgevolgd door de Commodore 128 en weer wat later door de Amiga. Jack Tramiel was toen al afgetreden als directeur van Commodore.

De brandende molen – Still YouTube
De brandende molen - Still YouTubeIn het Friese dorp…
Foto: Museum of British SurfingHet Museum of British Surfing…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: