Dark
Light

Jack Tramiel, oprichter Commodore, overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Jack Tramiel, de man die in 1954 het computerbedrijf Commodore oprichtte, is zondag op 83-jarige leeftijd overleden.

Jack Tramiel werd op 13 december 1928 geboren in Polen als kind van Joodse ouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde hij in concentratiekamp Auschwitz. Samen met zijn vader werd hij na enige tijd te werk gesteld in een werkkamp bij concentratiekamp Neuengamme. In april 1945 werd hij bevrijd door het Amerikaanse leger. Zijn vader was toen al overleden.

Na de oorlog emigreerde Tramiel naar de Verenigde Staten en daar werkte hij onder meer als taxichauffeur en als medewerker van een bedrijf dat schrijfmachines repareerde. Begin jaren vijftig kocht hij een bedrijf in de wijk The Bronx in New York dat zich gespecialiseerd had in het repareren van kantoormachines.

Met dit bedrijf, dat hij Commodore Portable Typewriter noemde, begon hij ook met het importeren van schrijfmachines uit Europa. Later ging het bedrijf zich ook bezighouden met rekenmachines en nog wat later ook met computers.

Het bedrijf van Tramiel lanceerde in 1982 de Commodore 64. Deze populaire personal computer bestond uit een toetsenbord met daaronder een computerdeel. De Commodore 64, die een werkgeheugen van 64kB had, moest op een televisiescherm aangesloten worden. Een losse monitor was er dus niet.

In 1985 werd de Commodore 64 opgevolgd door de Commodore 128 en weer wat later door de Amiga. Jack Tramiel was toen al afgetreden als directeur van Commodore.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×