James Brady, voormalig Reagan-woordvoerder, overleden

James Brady in 2006 - cc

James Brady in 2006 – cc

James Brady, de voormalig persvoorlichter en adviseur van de Amerikaanse president Ronald Reagan, is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1981 wereldnieuws toen hij zwaargewond raakte bij een aanslag op de president.

Tijdens de aanslag werd de persvoorlichter door een kogel in zijn voorhoofd geraakt. Brady raakte zwaargewond en zat sinds die tijd in een rolstoel. Ook sprak hij door verlamming moeilijk en zijn korte termijn-geheugen was niet meer wat het was.

In 2000 werd de persruimte in het Witte Huis naar de Amerikaan vernoemd. Eerder was ook een nieuwe vuurwapenwet al naar de woordvoerder vernoemd: de Brady Handgun Violence Prevention Act.

De aanslag vond plaats op 30 maart 1981. De kogel uit het pistool van aanslagpleger John Hinckley was bedoeld voor president Reagan, die ook gewond raakte maar al na twaalf dagen het ziekenhuis kon verlaten.

James Brady voerde sinds de aanslag een felle strijd tegen de liberale wapenwetten in zijn land.

Boek: Reagan. De biografie

Babe Ruth
Daredevil LindberghHet boek De zomer van 1927, geschreven…
Twee pagina's van het Plakkaat van Verlating (Nationaal Archief)
Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam kreeg Obama dit voorjaar het Plakkaat van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: