Jannes Priem, laatste overlevende razzia van Putten, overleden

Station van Putten, vanwaar de mannen werden weggevoerd

Station van Putten, vanwaar de mannen werden weggevoerd – Foto: Historiek

Jannes Priem, de laatste overlevende van de razzia van Putten, is overleden. Stichting Oktober 44 heeft dat donderdag via Twitter bekendgemaakt.

Op 2 oktober 1944 werden honderden mannen uit het Gelderse dorp Putten door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking werd daarmee weggevoerd uit het dorp.


De Duitsers hadden besloten in het dorp een razzia te houden nadat in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 leden van het Puttense verzet een aanslag hadden gepleegd bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk. Als vergelding lieten de Duitsers het hele dorp omsingelen. De mannen werden vervolgens gescheiden van de vrouwen en ruim honderd woningen werden in brand gestoken.

In totaal werden er 661 mannen vanuit het dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Na de oorlog keerden slechts 48 mannen terug. Jannes Priem was de laatste overlevende. Hij overleed donderdagochtend op 87-jarige leeftijd.

Lees ook: Razzia van Putten

Gerelateerde boeken:

Warsaw Rising
In Polen zijn historische zwartwit-beelden van de Opstand van Warschau (1944) met…
Eelkje Timmenga-HiemstraEelkje Timmenga-Hiemstra (1892-1971), een nuchtere Friezin, zette…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: