Dark
Light

Japan overweegt wijziging WOII-excuses

Auteur:
1 minuut leestijd

Satellietfoto van Japan
Shinzo Abe, de nieuwe premier van Japan, wil dat er een nieuw excuus komt voor het lijden dat zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte. In dat nieuwe excuus, dat meer geschikt is voor de eenentwintigste eeuw, zou ook “vooruitgekeken” moeten worden. De premier heeft dat maandag gezegd in een interview met een Japanse krant.

In 1995, vijftig jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog, bood Japan zijn excuses aan voor het leed dat het tijdens de oorlog had veroorzaakt en voor de tentoongespreide agressie. Dat excuus lag erg gevoelig in eigen land. De regering dreigde er zelfs om te vallen. Eerder deze maand trad er een nieuwe conservatieve regering aan en de nieuwe premier, Shinzo Abe, heeft nu aangegeven dat er wat hem betreft een nieuwe excuus-verklaring komt. De verwachting is dat de buurlanden van Japan niet erg blij zullen zijn met dit nieuws.

Troostmeisjes

Enkele dagen eerder werd ook al bekend dat de Japanse regering een excuus uit 1993 over gedwongen seksslavernij uit de Tweede Wereldoorlog misschien wil herzien.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelde de Japanse overheid vrouwen en meisjes beschikbaar aan militairen die het keizerrijk dienden. Veel van deze militairen waren ver van huis en moesten daarom ‘getroost’ worden. De vrouwen die voor deze ’troost’ moesten zorgen werden in de meeste gevallen gedwongen zich te prostitueren en systematisch verkracht. De Japanse bezetter zag gecontroleerde seks in militaire bordelen als een pragmatische maatregel om geslachtsziekten en grootschalige verkrachtingen te voorkomen.

Tijdens de oorlog werden enkele honderdduizenden vrouwen slachtoffer. Geschat wordt dat er in het voormalige Nederlands-Indië ongeveer twintigduizend zogenaamde ’troostmeisjes’ zijn geweest.

In Japan zijn veel nationalistische politici niet blij met de excuses die het land in 1993 voor deze seksslavernij aanbood. Volgens hen is er geen bewijs dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en zou er ook geen sprake zijn geweest van stelselmatig misbruik.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×