Japanse capitulatie herdacht bij Indisch monument

Indisch Monument in Den Haag

Indisch Monument in Den Haag

Bij het Indisch Monument in Den Haag is donderdag voor de vijfentwintigste keer de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.


Ondanks het slechte weer kwamen er zo’n vierduizend mensen naar de herdenking. Mensen die zelf nog de oorlog hebben meegemaakt, veelal kind in de tijd van de oorlog, velen in gezelschap van hun kinderen, kleinkinderen en soms zelfs achterkleinkinderen.

Bij het Indisch werd een toespraak gehouden door Diederik van Vleuten en door Babiche Keuls, de kleindochter van Yvonne Keuls.

Kranslegging

De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Bij het Indisch Monument in Den Haag werden donderdag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

Bij het monument werden zoals ieder jaar kransen gelegd. De krans namens de Indische gemeenschap werd niet alleen gelegd door de mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, maar ook door de generaties die na hen kwamen.

De toespraak van Diederik van Vleuten is hier in zijn geheel terug te lezen.

“Heel erg emotioneel om deze herdenking mee te maken”

Diederik van Vleuten leest 'De krant van wakker…
Donderdag werd bij het Indisch monument in Den Haag voor de vijfentwintigste…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: