Japanse premier Shinzo Abe niet naar Yasukuni-monument

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii

Yasukuni-schrijn – Foto: CC/Wiiii

De Japanse premier Shinzo Abe is donderdag niet aanwezig bij een herdenking bij het Yasukuni-monument.

Dit monument in de Japanse hoofdstad Tokio is gewijd aan de geesten van soldaten en anderen die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan. Ieder jaar worden hier op 15 augustus, de dag dat de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam, de Japanse veteranen uit de oorlog herdacht.


Een bezoek van de Japanse premier aan het monument ligt onder meer gevoelig in China en Zuid-Korea. Voor veel mensen in die landen staat het Yasukuni-monument symbool voor het militaristische verleden van Japan. Vorig jaar woonde Shinzo Abe de herdenking op 15 augustus wel bij maar toen was hij nog geen premier.

Ook bezoeken van ministers aan het monument liggen in de buurlanden overigens gevoelig. Naar aanleiding van het bezoek van enkele kabinetsleden aan het schrijn heeft China de Japanse ambassadeur in Peking ontboden.

Boek der Zielen

Bij het monument hoort een zogenaamd Boek der Zielen waarin de namen staan van bijna 2,5 miljoen personen die in dienst van het keizerrijk werden gedood. Het monument is onder meer omstreden omdat in dit boek ook namen staan van verschillende oorlogsmisdadigers.

- advertentie -

Gerelateerde boeken:

Het Binnenhof...bij de herdenking van 14 augustus 2013…
Diederik van Vleuten leest 'De krant van wakker…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: