Jazz-zangeres Rita Reys (88) overleden

Rita Reys in 2009 – Foto: CC/Jurjendonkers

De Nederlandse jazz-zangeres Rita Reys is zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Haar manager heeft dat bekendgemaakt. Twee jaar geleden werd de zanngeres nog geridderd vanwege haar bijdrage aan de jazzmuziek in Nederland.

De zangeres, ook wel Europe’s First Lady of Jazz genoemd, staat al zeventig jaar op de planken. Vanaf 1941 zong ze bij het theaterorkest van haar vader en daarna werkte ze enkele jaren bij een orkest in Spanje en Noord-Afrika.


Internationaal bekend werd ze in 1956 toen ze in New York voor Columbia Records de plaat The Cool Voice Of Rita Reys opnam.

- advertentie -

In de periode hierna werkte Reys samen met een groot aantal bekende Amerikaanse jazz-muzikanten waaronder Dizzy Gillespie, Johnny Griffin en Zoot Sims. In 1969 was ze de eerste Nederlandse jazz-muzikant die optrad tijdens het beroemde New Orleans Jazz Festival.

Prijzen

Rita Reys won in haar carrière veel prijzen. In 1991 ontving ze tijdens het North Sea Jazz Festival bijvoorbeeld de Bird Award.

De zangeres overleed in de nacht van zaterdag op zondag in Breukelen. Enkele dagen eerder was ze getroffen door een hersenbloeding. Begin deze maand trad Rita Reys nog op in de North Sea Jazz Club in Amsterdam en op 1 september van dit jaar zou ze, als eerste jazz-zangeres ooit, een concert geven in poptempel Paradiso.

Gerelateerde uitgaven:

Like Someone In Love – Rita Reys (1960)

J.J. Cale in De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist J.J.…
Kort voor de aanslag genomen fotoVolgens de voormalige Australische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: