Dave Brubeck (1920-2012) – Jazzpianist

De Amerikaanse jazzpianist en componist Dave Brubeck is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn manager heeft dat bekendgemaakt.

Dave Brubeck in 1972 – Foto: CC/Heinrich Klaffs

Dave Brubeck maakte in zijn lange carrière deel uit van verschillende formaties maar werd vooral bekend met zijn Dave Brubeck Quartet, een jazzformatie die experimenteerde met ongebruikelijke maatsoorten. Brubeck speelde vanaf 1951 in deze groep, samen met saxofonist Paul Desmond, bassist Eugene Wright en drummer Joe Morello.

De beroemdste opname van Brubeck is Take Five. Dit nummer, een compositie van Paul Desmond, werd opgenomen in 1959. De titel verwijst naar de opvallende 5/4-maatsoort waarin het geschreven is. Het nummer bevat ook een bijzondere drumsolo van Morello.

TIME

Andere bekende nummers van Dave Brubeck zijn onder meer Unsquare Dance (geschreven in een 7/4-maat) en Blue Rondo a la Turk. Hij componeerde ook muziek voor films, televisieprogramma’s en balletten. De Amerikaan was de eerste moderne jazz-musicus die op de cover van het beroemde magazine Time. Dat was in 1954.

- advertentie -

De muzikant overleed een dag voor zijn 92ste verjaardag.

Dave Brubeck Quartet – Take Five

Bela Lugosi als Dracula (1931)
Het is donderdag precies 165 jaar geleden dat de Ierse schrijver Bram…
Ada Lovelace (1815-1852) - De eerste computerprogrammeur
Het is maandag precies 197 jaar geleden dat de Britse wiskundige Ada…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: