JHM toont foto’s Marianne Breslauer

Marianne Breslauer, Ruth von Morgen, Berlijn 1934 © Marianne Breslauer/Fotostiftung Schweiz

In het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam zijn de komende maanden foto’s van de Berlijnse fotografe Marianne Breslauer (1909-2001) te zien. Het is voor het eerst dat er in Nederland een overzichtstentoonstelling van Breslauer te zien is.

In de tentoonstelling, getiteld Onbewaakte momenten zijn ongeveer honderd foto’s van de Joodse fotografe te zien, veelal vintagedrukken, maar ook enkele nieuwe afdrukken van negatieven uit haar archief.

Marianne Breslauer wordt gezien als een van de belangrijkste avant-gardistische Duitse fotografen van het interbellum. Haat fotografie kenmerkt zich door een opmerkelijke combinatie van het modernistische ‘Neue Sehen’ en een geheel eigen poëtische stijl. Ze werkte onder meer samen met belangrijke fotografen van het modernisme als Paul Citroen, Erwin Blumenfeld en Man Ray. Het JHM:

- advertentie -

Haar camera wasvooral gericht op gewone mensen en de details aan de rand van het moderne stadsleven waarachter zij een verstilde werkelijkheid ontdekte die zich alleen in onbewaakte momenten laat betrappen. Ook het portret was een geliefd genre van Breslauer. Moderne, vrijgevochten vrouwen verschenen regelmatig voor haar lens. Haar foto’s van dit type ‘nieuwe vrouw’ droegen sterk bij aan de beeldvorming van de zelfbewuste vrouw uit de jaren ‘20.

Breslauer werd in de jaren dertig steeds bekender als fotograaf. Behalve als straat- en portretfotografe werkte ze als fotojournaliste voor de opkomende geïllustreerde pers. Toen de nazi’s de macht overnamen kreeg Breslauer als Joodse fotografe te maken met een publicatieverbod. Ze vluchtte met haar man, de kunsthandelaar Walter Feilchenfeldt, naar Amsterdam. Na de dood van haar man in 1953 zette zij zijn kunsthandel in Zürich voort. Ook als kunsthandelaar was ze succesvol.

De tentoonstelling in het JHM loopt tot en met 13 november 2011.

degas-rembrandt-1-gr
verhaghen-lot-dochters-gr

[caption id="attachment_11051" align="alignleft" width="265"]Lot en zijn dochters, P.J. Verhaghen (detail)

Naar aanleiding van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: