Joden na de oorlog beboet om erfpacht

Amsterdam

Verschillende Joodse oorlogsslachtoffers zijn na de oorlog door de gemeente Amsterdam beboet omdat ze tijdens de oorlogsjaren geen erfpacht hadden betaald. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

De Joden die werden aangeslagen, of soms zelfs beboet omdat ze geen erfpacht hadden betaald, waren tijdens de oorlog hun huizen vaak kwijtgeraakt aan Duitsers of NSB’ers. Velen van hen waren tijdens de oorlog ondergedoken of afgevoerd naar concentratiekampen.

De gemeente Amsterdam blijkt zelfs Joden te hebben aangeslagen van wie de huizen niet eens meer bestonden, bijvoorbeeld doordat ze tijdens een bombardement waren verwoest.

De erfpachtgegevens doken onlangs op tijdens de digitalisering van dossiers van Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam.

- advertentie -

Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt in de krant bekend te zijn met de kwestie.

Er zijn echter weinig details bekend. En Amsterdam heeft dit, voor zover wij weten, nooit rechtgezet.

Volgens Naftaniël werd er na de oorlog bijvoorbeeld ook met terugwerkende kracht hondenbelasting geïnd bij Joodse oorlogsslachtoffers. Het Parool meldt dat de gemeente Amsterdam de zaak goed wil bekijken.

Gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout…
[caption id="attachment_21702" align="alignleft" width="265"]Foto: OorlogsVerzetMuseumIn Rotterdam wordt zondag stilgestaan bij het vergissingsbombardement…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: