Joe Frazier (1944-2011) – Amerikaanse bokslegende

De Amerikaanse bokslegende Joe Frazier is maandag op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker.

Joe Frazier – Still YouTube

De zwaargewichtbokser behaalde in 1964 een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Tokio en stapte hierna over naar het profboksen. Hij verscheen 37 keer in de ring en won 32 partijen waarvan maar liefst 27 op knock-out. Vier keer verloor hij en één partij eindigde gelijk.

In 1968 veroverde de Amerikaan zijn eerste wereldtitel (WBC). Twee jaar later werd hij ook wereldkampioen bij de World Boxing Association (WBA).

Mohammed Ali

In 1971 mocht hij zijn titel verdedigen tegen Mohammed Ali. Enkele jaren eerder was de wereldtitel Mohammed Ali afgenomen omdat hij geweigerd had in dienst te gaan. Ali wilde de titel in 1971 heroveren maar hij slaagde hier niet in. Frazier won de ‘partij van de eeuw’ op punten. Een unicum want het was voor het eerst dat Mohammed Ali als beroepsbokser een gevecht verloor. Het gevecht werd wereldwijd door zeker 300 miljoen mensen op televisie bekeken.

- advertentie -

Twee jaar na zijn zege verloor Frazier zijn titel alsnog door een nederlaag tegen George Foreman.

Kampioen

Tegen Mohammed Ali bokste Frazier na het duel van 1971 nog twee keer. Die twee partijen werden gewonnen door Ali. Ook nadat Frazier zijn carrière beëindigd had bleef de rivaliteit tussen hem en Ali bestaan. Later werd die ruzie bijgelegd. Toen enige tijd geleden bekend werd dat Frazier ernstig ziek was, liet Ali weten voor hem te zullen bidden.

Mohammed Ali heeft inmiddels gereageerd op het overlijden van zijn oude rivaal. Hij heeft onder meer gezegd dat de wereld een “kampioen heeft verloren” en dat hij Frazier met “respect en bewondering” zal herinneren.

Carrière van Joe Frazier:

Marie Curie rond 1898
Het is maandag 144 jaar geleden dat de Pools-Franse natuur- en scheikundige…
De muurschildering - Still YouTubeIn Rotterdam is woensdag een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: