John Lowe en de allereerste 9-darter op televisie

Het gooien van een ‘perfecte leg’ is iets bijzonders voor darters. Wel zo leuk dus als er een televisiecamera bij is, als het je eens lukt om een leg van 501 punten met negen darts uit te gooien. In 1984 was het televisiekijkend publiek voor het eerst getuige van een 9-darter. Deze perfecte leg werd op 13 oktober gegooid door de Britse darter John Lowe, tijdens de World Matchplay.
John Lowe wordt beschouwd als een van de beste darters aller tijden. En natuurlijk niet alleen omdat hij in 1984 een 9-darter gooide, al was dat natuurlijk wel een bijzondere gebeurtenis. Lowe verdiende er destijds 100.000 pond extra mee. De Britse darter, bijgenaamd The Legend en Old Stoneface, schreef elk groot darttoernooi op zijn naam en boekte in zijn carrière in totaal meer dan duizend toernooizeges. Het zou tot 1990 duren voor er weer een 9-darter werd gegooid tijdens een televisietoernooi. Die werd toen op de Embassy gegooid door de Amerikaan Paul Limop.

Meer sportgeschiedenis op Historiek
Boek: Het Darts Quiz Boek

Meer historische video’s

Zwarte Soldaten
Tijdens de oorlog dienden ruim twintigduizend Nederlanders vrijwillig bij de Waffen-SS. Na…
Damesvoetbal in Portsmouth, Engeland, 1917. Tenue: heuplange truien, kniekousen en baretten.
Sinds begin deze maand heeft Nederland een hoogleraar Sportgeschiedenis. Historica Marjet Derks…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: