John Venn (1834-1923) – Engelse logicus en wiskundige

Het is maandag exact 180 jaar geleden dat de Engelse logicus en wiskundige John Venn werd geboren. Google staat bij dat feit stil met een interactieve Doodle op de startpagina van de zoekmachine.

John Venn

John Venn

John Venn (1834-1923) was begin twintigste eeuw de bekendste logicus ter wereld. Hij schreef verschillende boeken over logica, waaronder The Logic of Chance en Symbolic Logic.

Venn werd onder meer bekend door de introductie van het naar hem vernoemde Venndiagram, een grafische voorstelling van logische relaties tussen meerdere verzamelingen. Dit systeem is ook terug te vinden in de Google Doodle. Bezoekers kunnen in de Doodle links een keus maken uit vijf objecten in cirkels, zoals ‘auto’, ‘vis’ of ‘gitaar’. Vervolgens kan rechts nog een keus gemaakt worden uit vijf andere objecten. Als dit gedaan is presenteert de Doodle een logische uitkomst van die twee. Zo vormen ‘auto’ en ‘ijs’ bijvoorbeeld een ‘dweilwagen’.

Leerzaam

De Doodle ter ere van de Engelse logicus werd ontwikkeld door Google-ontwerper Mike Dutton. Omdat veel mensen voor het eerst op school horen over het Venndiagram, wilde Dutton een Doodle maken die ook voor kinderen leerzaam zou zijn. De stijl van de Doodle was oorspronkelijk ook gebaseerd op het ontwerp van oude wis- en scheikundeboeken.

- advertentie -
Sophie Scholl
Op de Duitse startpagina van Google is vrijdag de hele dag een…
Anders Jonas Ångström
Google staat woensdag met een zogenaamde Doodle - een speciaal logo op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: