Jonge zelfportretten van Rembrandt en Degas

Degas’ ‘Zelfportret met zachte hoed’ (1857-1858) & Rembrandts ‘Zelfportret als jonge man’ (1629) – Klik voor een vergroting

Het Rijksmuseum in Amsterdam toont deze zomer een reeks zelfportretten van de jonge kunstenaars Rembrandt van Rijn en Edgar Degas. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.

De Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas (1834-1917) liet zich onder meer inspireren door de oude meester Rembrandt van Rijn (ca. 1606-1669). Het Rijksmuseum heeft naar aanleiding van dat gegeven een tentoonstelling samengesteld over de invloed van Rembrandt op Degas.

Het museum organiseert ieder jaar een expositie waarin getoond wordt hoe de meesters uit de

- advertentie -Edgar Degas, Zelfportret in schilderskiel, ca 1855 – © Metropolitan

Hollandse Gouden Eeuw latere kunstenaars hebben geïnspireerd.

Vorig jaar toonde het museum welke invloed Jan Steen heeft uitgeoefend op het werk van de spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983). Dit jaar is het dus de beurt aan Edgar Degas. Deze kunstenaar werd in zijn jonge jaren sterk beïnvloed door de zelfportretten van de jonge Rembrandt. Het museum:

De zelfportretten tonen de kunstenaars op ongeveer 23-jarige leeftijd, toen ze beiden aan het begin van een illustere carrière stonden. Degas bevond zich op dat moment in Rome, waar hij studies maakte van onder andere oude meesters en raakte hier geïnspireerd door de etsen van de meester. Dit blijkt met name uit zijn experimenten met verschillende houdingen en het in die tijd al door velen geroemde gebruik van licht en schaduw.

Het museum toont behalve een groot aantal etsen van Rembrandt en het Zelfportret op jonge leeftijd uit de eigen collectie ook een zelfportretje van Rembrandt op paneel uit de Alte Pinakothek in München. De zelfportretten van Degas zijn volgens het Rijksmuseum zelden bij elkaar getoond. Ze zijn afkomstig uit gerenommeerde collecties zoals het Metropolitan in New York, The National Gallery of Art in Washington en The Getty Museum in Los Angeles.

De tentoonstelling is te zien van 1 juli tot en met 23 oktober 2011 en reist hierna door naar The Clark Art Institute in Williamstown en het Metropolitan in New York.

BonnefantenmuseumBijna een miljoen mensen hebben tijdens het afgelopen Museumweekend…
Een deel van de overgedragen verzamelingHet Van Gogh Huis…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: