Jongeren willen WOII blijven herdenken

Westerbork

Meer dan tachtig procent van de jongeren vindt het herdenken van de Tweede Wereldoorlog belangrijk. Dat blijkt een panelonderzoek van jongerenorganisatie NJR. De onderzoeksresultaten zijn donderdagmorgen overhandigd aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren het belangrijk vinden respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.- advertentie -

Historisch redeneren in het klaslokaal

Aan de manier waarop herdacht wordt hoeft niet zo snel iets veranderd te worden.

Het onderzoek van jongerenorganisatie NJR werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van de 890 jongeren die zijn gevraagd naar hun mening, blijkt 83 procent het herdenken van de Tweede Wereldoorlog belangrijk te vinden. Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei staan acht op de tien jongeren wel eens stil. Zij denken dan vooral aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een speciale jongerenherdenking of het veralgemeniseren van de herdenking naar andere oorlogen vinden zij niet nodig, meldt het NJR.

Onderwijs

NJR stelt naar aanleiding van het onderzoek dat er op scholen wel wat meer aandacht mag worden besteed aan het herdenken van de oorlog. Slechts vier op de tien jongeren vindt namelijk dat er op school aandacht wordt besteed aan herdenken. Aandacht bestden aan de oorlog besteden kan wat NJR betreft bijvoorbeeld door overlevenden uit te nodigen of het bezoeken van Westerbork

NJR is een koepel van landelijke jongerenorganisatie in Nederland voor jongeren vanaf 12 jaar.

Bij de presentatie van de onderzoeksresultaten zei staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten het bemoedigend te vinden dat tieners van nu de Tweede Wereldoorlog willen blijven herdenken.

Scholtenhuis.nlDe website www.scholtenhuis.nl heeft opnieuw een internetprijs gewonnen. Deze…
De zinkende USS California - Foto: U.S. NavyOp 7…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: