Jongste persoon op ‘Schindler’s List’ overleden

Schindler’s List

In Amerika is zaterdag de jongste van de 1100 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gered door Oskar Schindler overleden. De man, Leon Leyson, overleed op 83-jarige leeftijd.

Oskar Schindler was een nazi die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Krakau een emaillefabriek had waar goedkope Joodse arbeidskrachten werkten. Toen in 1941 de deportaties van Joden begonnen zat Schindler zonder arbeidskrachten.


- advertentie -

Dankzij zijn goede connecties bij de SS kreeg hij het voor elkaar dat alle nog niet gedeporteerde Joden van het getto in Krakau in zijn fabriek konden blijven werken.

Samen met zijn Joodse boekhouder Itzhak Stern maakte hij zeven lijsten met werknemers, waardoor honderden Joden een transport naar een vernietigingskamp konden uitstellen of zelfs voorkomen. Schindler slaagde er zo in ongeveer 1100 Joden te redden.

Kleine Leyson

Leon Leyson was negen jaar oud toen de nazi´s zijn geboorteland Polen in 1939 binnenvielen. Twee van zijn broers overleefden de oorlog niet. Oskar Schindler ontfermde zich over de jongen en liet hem werken in zijn fabriek. Als dertienjarige was hij eigenlijk veel te klein voor het werk in deze fabriek. Om de machines te kunnen bedienen moest Kleine Leyson daarom op een krat gaan staan.

Na de oorlog vertrok Leyson naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk sprak hij niet veel over zijn oorlogservaringen. Dit veranderde in 1993 toen de film Schindler’s List uitkwam. Hierna ging hij in Amerika en Canada lezingen geven over zijn ervaringen.

Het Apeldoornsche Bosch rond 1930In de nacht van 21…
Illustratie van de omslag van de routegids van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: