Joodse onderduikkinderen in Roermond

Lieke Hiegentlich tijdens de oorlog – Foto: Historiehuis Roermond

In het Historiehuis Roermond is de komende tijd een tentoonstelling te zien over enkele Joodse kinderen die tijdens de oorlog in Roermond ondergedoken zaten.

Roermond kwam de oorlog niet ongeschonden door. Bekend zijn de verhalen over de evacuatie van de bevolking en het opblazen van de toren van de kathedraal. Minder bekend is het verhaal van de Joodse inwoners. In de expositie Joodse onderduikkinderen wordt het verhaal verteld van zes Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.


Onderdeel van de expositie is de film ‘Ze is een tijdje van ons geweest’. Hierin vertelt Lieke Hiegentlich over haar onderduiktijd. Als tweejarig meisje zat ze ondergedoken bij een familie in Roermond. Twee dochters van de familie waar ze ondergedoken zat vertellen ook over die tijd.

- advertentie -

Een andere onderduiker, Herman Silbernberg, heeft zijn beleving na de oorlog vastgelegd in schilderijen. Daarnaast worden de verhalen verteld van de onderduikkinderen Eef Polak, Ernst van Gelderen, Ed van Thijn en Appie Drielsma.

De expositie Joodse onderduikkinderen is te zien tot en met 12 januari 2014. Bezoek voor meer informatie de website van Historiehuis Roermond.

Trap naar de zolder - Still YouTubeOp de orgelzonder…
WOII - De oorlogsjaren in NederlandDe Telegraaf deed enige…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: