Joseph-Ignace Guillotin, tegen de doodstraf

Wie nu naar de guillotine kijkt, zal dat waarschijnlijk met afkeer doen. Opvallend genoeg werd het executiemiddel vernoemd naar een tegenstander van de doodstraf: dokter Joseph-Ignace Guillotin.

De Franse arts en politicus wilde dat de guillotine als standaard methode werd ingevoerd bij executies. Hij hoopte dat het middel een tussenstap zou zijn naar afschaffing van de doodstraf. Voor de officiële invoering van de guillotine werden veroordeelden doorgaans onthoofd met behulp van een bijl. Wreed genoeg gebeurde het echter niet zelden dat de beul meerdere slagen nodig had voor het hoofd ook echt van de romp gescheiden was. Joseph-Ignace Guillotin kreeg zijn zin. Vanaf 1789 was de guillotine in Frankrijk de enige methode waarmee de doodstraf werd uitgevoerd.

Joseph Guillotin

Joseph Guillotin

Met de guillotine moest de executie zo humaan en pijnloos mogelijk verlopen. De onthoofding duurde slechts een fractie van een seconde. De veroordeelde moest op zijn buik liggen en het hoofd in het houten schot aan de onderzijde van het apparaat leggen.

- advertentie -

Vanaf ongeveer vier meter hoogte werd vervolgens een mes laten vallen dat door het houten schot hard op het hoofd van de veroordeelde terecht kwam. Het hoofd rolde vervolgens in een mand.

Of de onthoofding met behulp van de guillotineecht zo pijnloos was, wordt wel eens betwijfeld. Sommige artsen beweren dat het wel een halve minuut kon duren voor de hersenen het bewustzijn verloren. Anderzijds wordt gesteld dat het volkomen wegvallen van de bloeddruk onmiddellijk bewustzijnsverlies tot gevolg moet hebben gehad.

Wanneer de guillotine voor het eerst gebruikt werd is onduidelijk. Bekend is wel dat een soortgelijk apparaat al in 1286 in Engeland werd gebruikt, toen onder de naam Halifax Gibbet. De executies vonden vaak plaats op marktplaatsen en waren dan dus openbaar.

De guillotine werd in 1977 voor het laatst gebruikt. De moordenaar Hamida Djandoubi, een Tunesische migrant, werd toen in Marseille onthoofd.

PKK

PKKVrijwel iedereen heeft wel eens van de PKK gehoord,…
Embleem van de IRG Iran heeft naast een gewoon…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: