Joseph Priestley (1733-1804) – Uitvinder van de vlakgom

De Engelse filosoof, theoloog en chemicus Joseph Priestley vond in 1790 bij toeval de vlakgom uit. De wetenschapper deed in zijn leven nog veel, veel meer maar in dit artikeltje staan we alleen stil bij zijn uitvinding van de vlakgom.

Joseph Priestley door Ellen Sharples

Joseph Priestley door Ellen Sharples

Priestley bracht tijdens zijn leven onder meer enkele wetenschappelijke werken over de geschiedenis van elektriciteit uit. Priestley werd geboren in Fieldhead bij Leeds en studeerde theologie in Daventry.

In 1770 ontdekt hij bij toeval dat potloodstrepen verwijderd kunnen worden door er met een stuk rubber overheen te wrijven. Vanaf dat moment worden er stukjes rubber als gum verkocht.

Vlakgom

Vlakgom

We doen Priestley echter tekort als we hier alleen vermelden dat hij de vlakom uitvond. Zo was hij bijvoorbeeld ook degene die ontdekte dat planten zuurstof produceren en zag hij als eerste het verband tussen ademhaling en verbranding.

- advertentie -
John Boyd Dunlop
De Schotse uitvinder John Boyd Dunlop werd bekend door zijn uitvinding van…
Charles Goodyear
De Amerikaan Charles Goodyear werd bekend door zijn uitvinding van het vulkaniseren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: