Jufferboekje, 1617

Deze boekband van rood fluweel en geborduurd met zilverdraad is een fraai voorbeeld van de samenwerking tussen professionele borduurwerkers (mannen!) en boekbinders.

De op maat gesneden lap, gedecoreerd met een ingenieus patroon van doorsnijdende linten, werd door de binder om de band verwerkt. Deze bewaard gebleven geborduurde band is een voorbeeld van kostbaar handwerk, vermoedelijk ter gelegenheid van een huwelijk.

Het bevat lyrische gedichten van P.C. Hooft, gedrukt in 1611, aangevuld met toepasselijke inscripties en tekeningen. Over Elisabeth Reid voor wie dit zogeheten jufferboekje gemaakt is, is verder niets bekend. Meer over deze fraaie boekband in het Geheugen van Nederland.

Vorige topstukNaar de rubriek

- advertentie -
Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Jufferboekje, 1617. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Oswald von Wolkenstein
Marc Lewon over Oswald von Wolkenstein (ca. 1376-1445) Hij sloeg de bisschop,…
Zilverpapier - Foto: stck.xchng
Een herinnering van Rob Fransman (1940) aan zijn onderduiktijd De grote onderduikers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: