Julianus: de laatste heidense keizer – Ammianus Marcellinus

Julianus, de laatste heidense keizer

Julianus, de laatste heidense keizer

Ammianus Marcellinus is de laatste grote Romeinse historicus. Zijn Res Gestae (390) bieden een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenissen in de jaren 353-378.

Centraal staat Julianus de Afvallige, die zich als jonge man afwendde van het christendom. Als keizer heeft Julianus zijn uiterste best gedaan de opkomst van de nieuwe religie te stuiten. Doordat hij slechts kort regeerde hebben zijn maatregelen geen blijvende uitwerking gehad.

Ammianus, zelf heiden, schrijft met bewondering over Julianus, maar verdoezelt diens zwakke kanten bepaald niet.

Ook afgezien van dit ideologische aspect is Ammianus’ werk fascinerend. Het toont de voortdurende worsteling tussen het Romeinse rijk en zijn gevaarlijkste vijanden: de Perzen in het oosten en de verschillende Germaanse stammen aan de noordgrens. Als officier van een militair elitecorps heeft Ammianus op beide fronten gevochten, vaak in de nabijheid van de keizer. Eindpunt van het verhaal is de zware nederlaag van de Romeinen tegen de binnendringende Goten in 378, die uiteindelijk geleid heeft tot de verovering van Rome in 410.

- advertentie -

Lees ook de bespreking: Julianus: de laatste heidense keizer

Julianus, de laatste heidense keizer
Ammianus Marcellinus
ISBN: 9789025370466
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep
Hardcover, 480 pagina’s
Prijs: € 39,95

Bestel dit boek bij:

romeinen,religie

Bouwen aan Vrede, het Vredespaleis 1913-2013Boek over de…
De laatste honderd dagen van JFK - Thurston…

Gratis geschiedenismagazine?

Gerelateerde uitgaven:
Cornelis de Vos - Apollo en de Python, 1636-1638

Door:

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisser


Download onze geschiedenis-app!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: