Julius Richard Petri (1852-1921) – Uitvinder van de petrischaal

Het is vrijdag precies 161 jaar geleden dat de Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd geboren. Hij werd vooral bekend door de ontwikkeling van de naar hem vernoemde petrischaal.

Doodle ter ere van Julius Richard Petri

Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de 161e geboortedag van Julius Richard Petri (1852-1921) is het traditionele logo vrijdag vervangen door een aantal petrischaaltjes.

De Duitse bacterioloog Julius Richard Petri werd op 31 mei 1852 geboren in Wupertal, een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij studeerde medicijnen en werkte in Berlijn als assistent van de beroemde Duitse medicus Robert Koch. Deze Koch is onder meer de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de oorzaak van miltvuur ontdekte. Ook ontdekte hij de bacterie die tuberculose veroorzaakt.

- advertentie -

Petrischaal

Julius Richard Petri

In 1887 bedacht Julius Richard Petri de petrischaal, een vlakke, glazen of plastic schaal met deksel die onder meer gebruikt kan worden voor het kweken van bacteriën. Ook kan de petrischaal bijvoorbeeld gebruikt worden voor het samenbrengen van eicellen en sperma bij IVF.

Op de startpagina van Google zijn vrijdag zes van deze petrischaaltjes te vinden. De doodle is interactief. Als op de play-knop wordt gedrukt is te zien hoe de schaaltjes gevuld worden. Vervolgens kan men bekijken welke bacteriën in de schaaltjes liggen door er met de muis overheen te gaan.

Zie ook: lijst van uitvindingen

De Doodle ter ere van Julius Richard Petri:

Jorge Videla (1925-2013) - Dictator van Argentinië
Jorge Videla, de voormalige dictator van Argentinië, is vrijdag op 87-jarige leeftijd…
Antoni Gaudí (1852-1926) - Catalaanse architect
Het is dinsdag precies 161 jaar geleden dat de beroemde Catalaanse architect…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: