Kabinet stelt geen onderzoek in naar geweld Nederlands-Indië

Oude kaart van Nederlands-Indië – Afb: KRL Museum

Het kabinet gaat zelf geen opdracht geven voor een grootschalig onderzoek naar het geweld in Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatieoorlog. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft dat deze week per brief laten weten aan Harry van Bommel van de SP.

De SP had de minister gevraagd of het kabinet een onderzoek wilde instellen, nadat de Volkskrant foto’s had gepubliceerd van- advertentie -

De Volkskrant bracht vorige maand foto’s naar buiten van executies in Nederlands-Indië

executies in voormalig Nederlands-Indië. De beelden werden vermoedelijk gemaakt tijdens de politionele acties.

Op een foto is te zien hoe drie personen, hoogstwaarschijnlijk Indonesiërs, voor een greppel worden geëxecuteerd. Een andere foto toont een groot aantal lijken in de greppel met enkele mannen in Nederlandse uniformen die toekijken.

Eerder pleitten de directeuren van drie onderzoeksinstituten al voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949.

Minister Rosenthal laat weten dat het kabinet geen sturende of begeleidende rol gaat spelen bij zo’n eventueel onderzoek. De minister schrijft onder meer:

Vanzelfsprekend staat het de instituten vrij om binnen hun programma en verantwoordelijkheidsgebied ruimte te maken voor studie naar het geweldsgebruik in de periode van dekolonisatie. Zij zijn hiervoor geëquipeerd en zij beschikken over de benodigde onderzoeksbudgetten. Zij kunnen dit onderzoek desgewenst in gezamenlijkheid doen met internationale partners.

Het NIOD, een van de instituten dat voor een onderzoek pleitte, laat tegenover de Telegraaf weten het besluit van de minister te betreuren. Volgens NIOD-woordvoerder David Barnouw is het “wachten op een nieuwe regering”.

Foto: HunebedcentrumDieven hebben deze week een grote hut gestolen…
Foto: HunebedcentrumDe 'graanspieker', een hut van het Hunebedcentrum in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: