Kamp Westerbork herdenkt transport Sinti en Roma

Monument van de 102.000 stenen in Westerbork

Monument van de 102.000 stenen in Westerbork

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork op transport werden gesteld. Daarom wordt op zondag 18 mei 2014 een herdenking gehouden. Het herdenkingsprogramma bij De 102.000 Stenen, in het bijzonder de 213 stenen met een vlammetje, zal bestaan uit overdenkingen, gebeden en muziek.


Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Beelden van dit transport zijn vastgelegd op film. Uit dit materiaal komt het wereldberoemde beeld van ‘het meisje tussen de wagondeuren’, als symbool voor Jodenvervolging. Dit meisje is in werkelijkheid Settela Steinbach, een Sintezza. Ter herinnering aan deze vervolging vindt op 18 mei 2014 een herdenkingsprogramma plaats op het voormalig kampterrein.

Gedurende de maand mei is in het museum ook de tentoonstelling Berookte Beelden van Ron Glasbeek te zien, met grisailles van Sinti en Roma toen en nu. Voorafgaand aan de herdenking wordt er om 12.00 uur een rondleiding gegeven over het kampterrein. De herdenking vindt om 13.00 uur plaats op het voormalig kampterrein. Het terrein van kamp Westerbork is lopend of per bus bereikbaar. Bezoek voor meer informatie de website van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Hoe mooi alles - Mirjam van Hengel
Hoe mooi alles - Mirjam van HengelOp 14…
Makers ANNE plaatsen positieve recensie in NRC (Twitter)
NRC pakte afgelopen week nogal uit met een negatieve recensie van het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: