Kamp Westerbork krijgt twee oude goederenwagons

Bij het voormalig kampterrein van Westerbork komen twee oude goederenwagons te staan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.


Het gaat om het soort wagon dat tijdens de oorlog door de Duitsers ook werd gebruikt om Joden mee naar de kampen in Oost-Europa te transporteren. Of de twee wagons hier ook voor gebruikt zijn is niet vast te stellen.

Vanuit het kamp werden gedurende de oorlog in totaal 107.000 voornamelijk Nederlandse Joden naar het Oosten gestuurd. Slechts vijfduizend van hen keerden terug.

De twee wagons komen in de buurt te staan van een reconstructie van een barak, die deels uit origineel materiaal is opgebouwd. De treinstellen moeten bijdragen aan het overbrengen van het verhaal over de Jodenvervolging en de rol die Kamp Westerbork hierin speelde.

- advertentie -

De eerste van de twee wagons is woensdagmorgen door het Ministerie van Defensie overgedragen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Alois Brunner
Alois BrunnerDe Oostenrijkse nazi Alois Brunner staat niet…
De eerste wagon is dinsdag vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland. (Sake Elzinga / Westerbork)
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft onlangs vijf originele Duitse goederenwagons opgespoord en gekocht.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: