Karabijn uit Tweede Wereldoorlog na 74 jaar opgegraven

De resten van het begraven geweer (Staatsbosbeheer)

De resten van het begraven geweer (Staatsbosbeheer)

In Leersum is een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven door Staatsbosbeheer en een voormalig bewoner van een boerderij in het dorp.

Foto: Staatsbeheer

Foto: Staatsbeheer


Een paar weken geleden nam de nu 83-jarige meneer Veldhorst contact op met een boswachter van Staatsbosbeheer. Hij vertelde dat zijn broer Albert aan het begin van de oorlog een op de vlucht geslagen Nederlandse soldaat voor de boerderij in Leersum langs zag rennen. De soldaat had zijn uitrusting tijdens de vlucht van zich af gegooid.

Broer Albert besloot het geweer mee naar huis te nemen. Hij begroef het wapen vervolgens zodat de Duitsers het niet meer konden gebruiken. De inmiddels hoogbejaarde Albert Veldhorst wist zich nog ongeveer te herinneren waar hij de karabijn begraven had en zijn broer besloot onlangs op zoek te gaan. Samen met Staatsbosbeheer en met behulp van een metaaldetector wist hij het wapen uiteindelijk op te sporen.

Staatsbosbeheer:

- advertentie -

“Wat vroeger een weiland was, is nu al jaren bos maar toch konden ze aanknopingspunten vinden. Nadat het oude ijzeren raster was teruggevonden moesten er nog zeven stappen worden gezet richting het zuiden, zo had broer Albert verteld en na wat speurwerk met een metaaldetector werd het geweer in de stromende regen teruggevonden.”

Van het geweer is niet veel meer over. Het hout is vergaan en het ijzer is volledig verroest, alleen de vorm verklapt nog dat het een wapen is geweest. De restanten van de karabijn worden aan het bevrijdingsmuseum aangeboden.

Duitse soldaten aan het Oostfront, 1944 (Bundesarchiv)
Gerhard Stroink sloot zich op zijn zestiende aan bij de NSB en…
Muur van het getto van Boedapest - ccAfgelopen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: