Kasteeldomein d’Ursel wint Vlaamse Monumentenprijs 2014

Kasteeldomein d'Ursel (Onroerend Erfgoed)

Kasteeldomein d’Ursel (Onroerend Erfgoed)

De Vlaamse Monumentenprijs 2014 is gewonnen door kasteeldomein d’Ursel in Hingene. De Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft dat bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.


De Monumentenprijs bekroont ieder jaar een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Minister Bourgeois:

“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, zegt Vlaams minister Bourgeois. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.”

Kasteel d’Ursel won de prijs vanwege een recente restauratie en herbestemming.

- advertentie -

Het kasteel was tot 1973 de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Het Antwerpse provinciebestuur kocht het twintig jaar geleden, waarna men meteen startte met de vooronderzoeken voor de restauratie.

Eind 2003, na de exterieure restauratie, opende kasteel d’Ursel als cultuurhuis. Het kasteeldomein is volgens de jury van de Vlaamse Monumentenprijs een voorbeeld van een holistische benadering waarbij zowel landschap, archeologie en immaterieel erfgoed aan bod komen.

Het nieuwe bord voor Rijksmonumenten - ANWB
Nederlandse rijksmonumenten hebben sinds donderdag een eigen bord. Het nieuwe bord moet…
Open Monumentendag
Open MonumentendagIn het kader van Open Monumentendag zijn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: