Kathedraal van Wells (Somerset)

Kathedraal van Wells, gezien vanuit de tuinen van het bisschoppelijk paleis - CC

Kathedraal van Wells, gezien vanuit de tuinen van het bisschoppelijk paleis – CC

De kathedraal van Wells in het zuidwesten van Engeland werd gebouwd tussen 1175 en 1490, brijwel volledig in gotische stijl. In de kathedraal, die gewijd is aan de apostel Andreas, is een van de grootste verzamelingen middeleeuwse beelden van Europa te vinden.


Op de plek waar nu de kathedraal staat, stond in het verleden een Saksische dom. Deze werd in verband met de bouw van het nieuwe godshuis volledig afgebroken. Materiaal van de oude dom werd wel gebruikt voor de bouw van de kathedraal.

Het beroemdste deel van de kathedraal van Wells bevindt zich aan de westkant. Hier zijn 297 stenen beelden in verscheidene rijen boven elkaar te zien, een groot aantal daarvan is levensgroot. In de noordelijke kruisgang is een astronomische klok van Ralph Erghum te bewonderen.

In 2014 was de kathedraal even wereldnieuws doordat een 69-jarige vrouw tijdens een bezichtiging van de klokkentoren viel. De vrouw maakte een val van ruim negen meter en kwam vervolgens vast te zitten tussen twee torentjes. Ze werd uiteindelijk uit haar benaderde positie bevrijd door een helikopter van de Britse luchtmacht. De vrouw raakte bij de val gewond aan haar heup, arm en benen

- advertentie -

Enkele foto’s van de kathedraal van Wells:

Kathedraal van Wells - CC

Kathedraal van Wells – CC

Westkant van de kathedraal van Wells - CC

Westkant van de kathedraal van Wells – CC

Westkant van de kathedraal van Wells - CC

Westkant van de kathedraal van Wells – CC

Kathedraal van Wells - CC

Kathedraal van Wells – CC

Tweede Vaticaans Concilie
Paus Johannes XXIIIPaus Johannes XXIII is zondag heilig…
Schaatsers op de Loosdrechtse Plassen (cc-mundo resink)
Deze week betoogde de Vlaamse historicus Vigor Clius op dit geschiedenisforum dat…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: