KB lanceert laagdrempelige website over filosofie

Denker op het Scherm

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft naar aanleiding van de Maand van de Filosofie een website over filosofie in Nederland gelanceerd. Ook heeft de bibliotheek een online bladerboek van Spinoza’s Korte verhandeling online gezet.

Zowel de site als het bladerboek zijn tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen de bibliotheek en verschillende filosofiestudenten en -docenten. Met de website, getiteld Denker op het Scherm wil de bibliotheek het publiek toegang bieden tot een laagdrempelig naslagwerk over denken en denkers van Nederland.- advertentie -

Spinoza – Afb: KB

De KB:

De toenemende populariteit voor filosofie en filosoferen, is een van de redenen voor de KB om haar rijke collectie over filosofie en filosofen te digitaliseren en voor iedereen toegankelijk te maken. Filosofie is al langer niet meer het exclusieve terrein van een kleine groep liefhebbers en wetenschappers.

Op de website zijn onder meer bijna 50.000 wijsgerige artikelen te vinden. Daarnaast kan men op de site terecht voor biografische informatie en gegevens over filosofieopleidingen, -tijdschriften en verenigingen. De website wordt de komende maand verder aangevuld.

Spinoza

Daarnaast heeft de KB dus een bekend werk van Spinoza als online bladerboek toegankelijk gemaakt. Het gaat om het werk Korte verhandeling van God, de mensch en deszelfs welstand, een voorstudie van SPinoza’s beroemde werk Ethica. De KB:

Het fragiele handschrift lijdt aan gebruiksschade doordat het veel opgevraagd werd door onderzoekers. Om verdere schade te voorkomen en de aantekeningen niet verloren te laten gaan, is het handschrift nu geheel gedigitaliseerd.

Het handschrift bevat onder meer aantekeningen die verwijzen naar de indeling van de Ethica.

Kuifje in het land van de SovjetsBij veilinghuis Banque…
De Titanic in 1912Een Australische miljardair heeft plannen om…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: