KB en Nationaal Archief fuseren toch niet

Koninklijke Bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief gaan voorlopig niet fuseren. Dat blijkt uit een brief die minister Jet Bussemaker onlangs heeft verstuurd.


Eind 2011 maakte het kabinet bekend dat de twee instellingen zouden samengaan. Eind oktober vorig jaar kondigde toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra echter aan de voorgenomen fuie te ‘bevriezen’. Hij was niet overtuigd van de positieve effecten van één gezamenlijke organisatie. De staatssecretaris gaf opdracht te onderzoeken welke andere vormen van samenwerkingen er bestonden.

Op basis van dit onderzoek heeft minister Bussemaker nu besloten dat de fusie niet doorgaat. De Koninklijke Bibliotheek schrijft hierover op haar website:

Het Nationaal Archief heeft een duidelijke rol in het archiefstelsel, terwijl de Koninklijke Bibliotheek een eigen rol in het bibliotheekstelsel heeft die bovendien wordt uitgebreid, wat ook vastgelegd zal worden in de nieuwe bibliotheekwet. De bovengenoemde positieve effecten van een fusie zijn niet te verwachten.

De twee instellingen blijven wel nauw samenwerken, onder meer in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Lees hier (pdf) de brief van minister Bussemaker.

- advertentie -
PaushuizeOpen Monumentendag heeft afgelopen weekend ongeveer 900.000 bezoekers…
Embleem van FC TwenteOud-profvoetballer Arend van der Wel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: