‘Kerkdienst’ van Gari Melchers onder de hamer

Kerkdienst – Gari Melchers

Bij Sotheby’s Amsterdam wordt begin juni het schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse schilder Gari Melchers (1860-1932) geveild.

Het schilderij is afkomstig uit de collectie van Walther Rathenau (1867-1922), een invloedrijke Joodse industrieel en de oprichter van de Deutsche Demokratische Partei. Begin jaren twinting was deze Rathenau minister van Herstel en minister van Buitenlandse Zaken. Rathenau’s liberale visie zette kwaad bloed bij Duitse nationalisten. In 1922 werd hij vermoord door leden van de rechts-extremistische organisatie OC. Rathenau was toen net aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken. Op zijn begrafenis liepen honderdduizenden arbeiders een stille tocht door verschillende Duitse steden.

Het schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse schilder Gari Melchers is afkomstig uit de kunstcollectie van Walther Rathenau.

- advertentie -Het is voor het eerst in twintig jaar dat er in Nederland een doek van Melchers onder de hamer gaat. Sotheby´s verwacht dat Kerkdienst tussen de 50.000 en 70.000 euro op gaat brengen. Het veilinghuis over het werk:

Het schilderij is door het gebruik van heldere kleuren een feest voor het oog. Melchers was in zijn tijd de belangrijkste Amerikaanse voorvechter van het naturalisme en vestigde zich in 1884 in Egmond aan Zee waar hij gefascineerd raakte door de lokale bevolking. […] Het werk is een hoogtepunt uit het oeuvre van de schilder.

Tijdens de veiling van negentiende-eeuwse schilderijen worden op dinsdag 7 juni ook werken van vertegenwoordigers van de Haagse en Amsterdamse School geveild. Er kan bijvoorbeeld geboren worden op schilderijen van Jacob Maris, Johan Hendrik Weissenbruch, Hendrik Willem Mesdag, Isaac Israels en Jozef Israels. Alle schilderijen zijn te zien tijdens de kijkdagen, 3 tot 5 juni, bij Sotheby’s Amsterdam op de Boelelaan 30.

De Doornenkroning - Dirck van Baburen, 1622,Museum Catharijneconvent in…
Molen in polderlandschap bij Noorden - Jan Hendrik Weissenbruch,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: