Keulen bouwt museum over Joodse geschiedenis stad

Synagoge van Keulen op een ansichtkaart uit 1903

In de Duitse stad Keulen wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van een Joods museum. De cultuurwethouder van de stad heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In het nieuwe museum zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de Joodse geschiedenis van Keulen. In de middeleeuwen woonde er een grote hoeveelheid Joden in de stad. In 1183 kregen de Joden zelfs een eigen gebied toegewezen, rond het huidige raadhuis vanKeulen. De Joden konden daar op zichzelf wonen. Het gebied kon ook afgezet worden.

- advertentie -

In 1349 werd de Joodse wijk in Keulen aangevallen door anti-semitische inwoners van de stad. De Joden werden door hen onder meer verantwoordelijk gehouden voor de uitbraak van de pest. Het merendeel van de Joden werd tijdens deze aanval gedood.

Rond het raadhuis van Keulen zijn de afgelopen jaren veel opgravingen gedaan die herinneren aan de Joodse geschiedenis van de stad. Er werden onder meer resten van een synagoge, mikwe (ritueel bad), ziekenhuis en bakkerij blootgelegd.

De bouw van het Joods museum gaat in totaal 52 miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat het museum de deuren in 2015 of begin 2016 zal openen.

Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde - Foto: CC/M.MinderhoudHet Haags Historisch Museum lanceert…
Granaatappel - Foto: CCHet paviljoen van Israël dat momenteel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: