Keulen rehabiliteert 38 heksen

Afbeelding van heksen in een vijftiende-eeuws handschrift

De gemeenteraad van Keulen heeft deze week de heksenprocessen die vroeger in de stad werden gehouden veroordeeld. In totaal werden er in de Duitse stad 38 doodvonnissen voltrokken naar aanleiding van ‘hekserij’.

Van de 38 slachtoffers waren er 34 vrouw. Daarnaast werden er drie mannen en een jongen vanwege hekserij ter dood gebracht. Ook werd er ooit een meisje van nog maar acht jaar uit de stad verbannen omdat ze een heks zou zijn.

Een van de bekendste vrouwen die in Keulen vanwege hekserij ter dood werd gebracht is Katharina Henot (1570-1627). Zij werd in de zeventiende na een zakelijk conflict beschuldigd van hekserij en waarschijnlijk economische motieven daarbij een grote rol.Hoewel ze in de gevangenis zwaar werd gefolterd, bekende Henot niet. Vanuit de gevangenis schreef ze verschillende brieven waarin ze schreef onschuldig te zijn.

Historici schatten dat in heel Duitsland tussen de 25.000 en 30.000 vrouwen en mannen als heksen en tovenaars zijn terechtgesteld. Keulen is de veertiende Duitse gemeente die de heksenprocessen officieel heeft veroordeeld.

De Europese heksenvervolging vond met name plaats tussen circa 1450 en 1750.

In Zwitserland werd enkele jaren geleden ook al eens een zogenaamde heks gerehabiliteerd. Deze vrouw, Anna Goeldi, werd in 1782 veroordeeld omdat ze een jong meisje zou hebben vergiftigd. het was opmerkelijk dat zij toen nog werd veroordeeld voor hekserij omdat in deze periode de zogenaamde heksenprocessen vrijwel nergens meer in Europa werden gehouden.

geboortekerk-bethlehem-gr
Geboortekerk in Bethlehem - Foto: CC/Wknight94De Geboortekerk in Bethlehem…
Draaginsigne veteranenDe Nationale Veteranendag in Den Haag is dit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: