Kim Jong-il (69) overleden

Kim Jong-il in 2011
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. De staatstelevisie van het stalinistische Noord-Korea heeft dat afgelopen nacht bekendgemaakt.

Volgens de staatstelevisie overleed Kim Jong-il zaterdag tijdens een treinreis aan een hartstilstand. Hij zou onderweg zijn geweest naar een groep arbeiders om hen een hart onder de riem te steken. De Noord-Koreaan had al enkele jaren last van zijn gezondheid. Algemeen aangenomen wordt dat hij in 2008 al eens een hartaanval kreeg. Na die tijd verscheenhij steeds minder in het openbaar. De laatste maanden was hij echter weer wat actiever en maakte hij onder meer reizen naar China en Rusland.

- advertentie -

Kim Jong-il leidde zijn land sinds 1994 met ijzeren vuist. In het buitenland was hij omstreden, onder meer omdat hij zijn land hermetisch afsloot van de wereld en vanwege zijn nucleaire ambities. In Noord-Korea zelf is zijn portret overal te vinden, naast dat van zijn vader Kim Il Song die hij in 1994 opvolgde.

Kim Jong-il wordt op 28 december begraven in de hoofdstad Pyongyang. Hoogstwaarschijnlijk wordt hij opgevolgd door zijn jongste zoon Kim Jong-un. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de oudste zoon, Kim Jong-Il, de Grote Leider op zou volgen maar hij viel uit de gratie toen hij in 2001 Noord-Korea met een vals paspoort verliet om naar Japan te gaan.

Lees ook: Kim Jong-il: een ‘groot leider’ en ‘fenomenaal golfer’

De president van Zuid-Korea, Lee Myung-bak, heeft na het nieuws over het overlijden van Kim zijn landgenoten opgeroepen de kalmte te bewaren. Zijn land is officieel nog in oorlog met het stalinistische Noord-Korea. De Verenigde Staten is ook op de hoogte gebracht van het overlijden van Kim Jong-il. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft verklaard dat Noord-Korea de komende tijd nauwlettend in de gaten zal worden gehouden en dat er goed contact onderhouden zal worden met de bondgenoten Zuid-Korea en Japan.

Onder president George W. Bush lieten de Verenigde Staten in 2002 weten dat Noord-Korea, samen met Irak en Iran, wat hen betreft tot de zogenaamde As van het kwaad behoorde.

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakt het overlijden van Kim Jong-il bekend

Vaclav Havel in 2008De Tsjechische ex-president en schrijver Vaclav…
Juche-toren in Pyongyang, Noord-Korea - Foto: CC/Martyn WilliamsOver de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net