Kim Jong-il: een ‘groot leider’ en ‘fenomenaal golfer’

Juche-toren in Pyongyang, Noord-Korea – Foto: CC/Martyn Williams
Over de afgelopen weekend overleden Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il gaan de vreemdste verhalen rond. Feitelijk is er zeer weinig over hem bekend.

Volgens de officiële berichten werd Kim Jong-il geboren op 16 februari 1942. Dit als zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Il Song, grondlegger van de zogenaamde Juche-ideologie. Binnen deze ideologie wordt gestreefd naar autarkie, een gesloten staatshuishouding en zelfvoorzienendheid. Uitgangspunt van de ideologie van Kim Il Song was dat een volk zelfredzaam moest zijn. Noord-Korea moest daarom volledig onafhankelijk worden van de buitenwereld.

Een ander belangrijk component van de Juche-ideologie is de gedachte dat de wil van de massa vertegenwoordigd wordt door de leider. Al diens daden zouden de behoefte van de samenleving weerspiegelen. Kim Il-Sung voerde in eigen land dan ook een zeer autoritair bewind. Dit bewind zou na zijn dood in 1994

- advertentie -Propaganda in Noord-Korea – Foto: CC/John Pavelka

voortgezet worden door zijn zoon Kim Jong-il.

Zeemonster en bloemen

Informatie over Kim Jong-il is zeer beperkt. De informatie die er is, komt vaak van de Noord-Koreaanse propagandamachine en anderzijds van ontsnapte dissidenten. Over de geboorte van Kim Jong-il zijn al zeer uiteenlopende verhalen. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten zou Kim Jong-il geboren zijn op de berg Paektu. Op het moment van zijn geboorte zou voor de kust van Pyongyang een zeemonster zijn opgedoken om vervolgens te gaan zingen. Ook zouden in heel het land die winter bloemen zijn gaan bloeien omdat Kim Jong-il geboren was.

Volgens veel historici werd de Noord-Koreaanse leider echter ‘gewoon’ geboren in een legerkamp.

Buiten Noord-Korea wordt aangenomen dat Kim Jong-il tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) door zijn vader naar het veiligere Noordoost China werd gestuurd. Hierna zou hij hebben gestudeerd aan de Kim Il-Sung Universiteit waar hij in 1964 een diploma ontving. Welke studie hij precies zou hebben gevolgd is niet helemaal duidelijk.

Vanaf de jaren tachtig verkeerde Kim Jong-il in de hoogste regionen van het stalinistische Noord-Korea. Dit vooral dankzij zijn vader, die in 1972 president van Noord-Korea werd en zich tot de onbetwiste leider van Noord-Korea had ontpopt. Toen zijn vader in 1994 overleed werd Kim Jong-il de nieuwe president van Noord-Korea. De leiding over de Koreaanse Arbeiders Partij kreeg hij pas op 8 oktober 1997 in handen.

Ook Kim Jong-il streefde naar autarkie, een gesloten staatshuishouding en zelfvoorzienendheid. De buitenlandse handel was gering en beperkt tot voornamelijk Rusland en China. Door de ineenstorting van de Sovjet-Unie raakte het land niet alleen een belangrijke bondgenoot kwijt maar ook een leverancier van goedkope grondstoffen. Ook de opkomst van de vrije markt in China had gevolgen voor Noord-Korea. Het land onderhandelde minder graag goedkoop met Noord-Korea. De economie kreeg hierdoor een grote klap.

Volgens sommige schattingen zouden in de jaren negentig ongeveer één miljoen Noord-Koreanen de hongerdood zijn gestorven.

Elf hole-in-ones

Mausoleum van Kim Il Song in Pyongyang – Foto: CC/Mark Scott Johnson

Via de staatstelevisie kregen de Noord-Koreanen allerlei verhalen over de Grote Leider voorgeschoteld. Zo werd bijvoorbeeld eens gezegd dat hij tijdens zijn eerste partijtje golf maar liefst elf hole-in-ones sloeg. Ook zou hij de telefoonnummers van alle arbeiders in Noord-Korea uit zijn hoofd kennen. In Noord-Korea wonen ruim 22 miljoen mensen.

In het buitenland wordt vaak gevreesd dat Noord-Korea over kernwapens beschikt.

Kim Jong-Il overleed kort voor het eind van 2011 en maakte het jaar 2012 daarmee dus niet meer mee. Juist in dat jaar zou de honderdste geboortedag van zijn vader gevierd worden en moest Noord-Korea het hoogtepunt van zijn welzijn bereiken.

Noord-Koreaanse staats-tv maakt het overlijden van Kim Jong-il bekend

Kim Jong-il in 2011De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is…
Sint-Petrus-en-Pauluskerk - Foto: CC/Hans VandenbogaerdeDe Vlaamse minister Geert Bourgeois…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net