Kinderboek over meisje van Yde

Het Drents Museum presenteert begin volgende maand een kinderboek over het meisje van Yde, een beroemd veenlijk van een 16-jarig meisje dat rond het begin van onze jaartelling om het leven kwam. Het boek heeft als titel Mysterie in het veen en is geschreven Jan van Zijverden.

Mysterie in het veen - Het meisje van Yde

Mysterie in het veen – Het meisje van Yde

De centrale vraag die in het boek behandeld wordt is hoe het meisje in het veen terechtkwam. Hoofdpersoon is het wereldberoemde meisje zelf dat in het voorjaar van 1897 in een klein veentje door twee Drentse veenarbeiders wordt gevonden. Het verhaal start met de vondst en de gebeurtenissen die daar direct op volgen. Daarna wordt verteld hoe het team van onderzoekers in de loop van ruim honderd jaar tijd steeds meer te weten kwam over het leven van het meisje van Yde.

“Tenslotte keert het boek terug naar het begin van de jaartelling om te ontdekken wat de oorzaak van haar dood is en van haar merkwaardige laatste rustplaats. Ook maken de lezers kennis met andere wereldberoemde mummies zoals de man van Tollund, Ötzi en Juanita.”

De illustraties in het boek zijn van de hand van Sieger Zuidersma. Mysterie in het veen verschijnt op 5 juli.

Overzicht van historische boeken voor kinderen

- advertentie -
Joop Kropff, Ter herinnering aan de TT races te Assen, 24 juni 1933, olieverf op doek op paneel
Het Drents Museum heeft een bijzonder schilderij aangekocht dat de TT-race in…
nieuwe geschiedenisboeken week 25
Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: