Kinderboekenillustrator Jenny Dalenoord (95) overleden

'Gideons reizen' met tekeningen van Jenny Dalenoord

‘Gideons reizen’ met tekeningen van Jenny Dalenoord

De bekende Nederlandse kinderboekenillustrator en kunstenares Jenny Dalenoord is vrijdag op 95-jarige leeftijd overleden. Haar familie heeft dat bekendgemaakt.

Dalenoord is onder meer bekend door de illustraties die ze maakte voor beroemde kinderboeken als Wiplala van Annie M.G. Schmidt, Gideons reizen van An Rutgers van der Loeff-Basenau en Padu is gek van Miep Diekmann.


De kunstenares werd in 1918 geboren op Java waar haar vader gevangenisdirecteur was. Op elfjarige leeftijd reisde ze samen met haar moeder, die toen ziek was, naar Nederland. Na wat moeilijke jaren ging Dalenoord na de middelbare school naar de Académie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hierover zei ze later:

Eindelijk was ik op de plaats waar ik mijn fantasie volledig uit kon leven.

Ze kreeg hier onder meer les van Paul Citroen, Willem Schrofer en Rein Draijer. In 1941 studeerde Dalenoord af. In de jaren zeventig zou ze als lerares terugkeren op de kunstacademie waar ze zelf haar opleiding genoten had.

- advertentie -

Jenny Dalenoord illustreerde niet alleen kinderboeken. Haar tekeningen zijn ook te vinden in verschillende kinderbladen, kinderbijbels en Bijbelse kalenders. Daarnaast maakte ze verschillende schoolplaten en in 1952 verscheen er een serie door haar ontworpen kinderpostzegels.

In 1957 won Dalenoord samen met Annie M.G. Schmidt met Wiplala de prijs voor Het Beste Kinderboek. In 2005 droeg ze haar literaire archief over aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

'Dream City', een werk van Anthony Caro in Yorkshire Sculpture Park - Foto: CC
Een van de werken waarvan de herkomst onduidelijk is - Allegorie op de gerechtelijke moord op Johan van Oldenbarneveldt, 1622 (Museum Het Prinsenhof)

[caption id="attachment_38127" align="alignleft" width="265"] www.musealeverwervingen.nl

In de Nederlandse museumcollecties bevinden zich 139 werken…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: