Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

Op 27 januari 1945 wordt Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. In het kamp treffen de soldaten nog slechts enkele duizenden gevangen aan. De meesten van hen zijn er zeer slecht aan toe.

Op bovenstaande foto zijn enkele jonge kinderen te zien die, kort na de bevrijding, een kinderbarak in Auschwitz verlaten. De foto hieronder is afkomstig uit een Sovjet-film. Te zien zijn Joodse kinderen achter prikkeldraad. Ze dragen veel te grote gevangenisjassen, die eigenlijk bedoeld zijn voor volwassenen.

Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

Kinderen in Auschwitz, kort na de bevrijding (1945)

Naar Auschwitz werden gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen van hen werd direct na aankomst vergast of doodgeschoten. Daarnaast kwamen er ruim 200.000 mensen om door ziekten of honger.

Lees ook: De bevrijding van Auschwitz – 27 januari 1945
Bekijk ook: Amerikanen stuiten bij Farsleben op trein vol Joden
Wawona Tree, Yosemite National Park (1939)
De Wawona Tree is misschien wel de beroemdste boom van de Verenigde…
Het bruidsboeket van Jackie Kennedy, 1953
Op 12 september 1953 trouwde Jacqueline Kennedy met toenmalig senator John F.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: