Kindertransport-monument in Hoek van Holland

Kindertranport-monument van Frank Meisler in Engeland – Foto: CC

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb onthult woensdagmiddag in Hoek van Holland een monument ter nagedachtenis aan het zogenaamde Kindertransport van eind jaren dertig.

Het Kindertransport redde het leven van ongeveer tienduizend Joodse kinderen. Met een grote operatie werden deze kinderen uit verschillende door de nazi’s bezette gebieden gered. De reddingsoperatie werd opgezet met steun van de Britse regering en vele vrijwilligers.

De Joodse kinderen verlieten huis en haard en stapten op een trein naar Engeland alwaar ze door gastgezinnen en kindertehuizen werden opgevangen. De meeste kinderen zouden hun ouders nooit meer terugzien.

Het transport van de kinderen was mogelijk dankzij een wet die in november 1938 in Engeland werd aangenomen.Eerder hadden verschillende Joodse organisaties al druk onderhandeld. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken met de nazi Adolf Eichmann en de Engelse minister-president Chamberlaine. Bij het toestaan van het Kindertransport bepaalde de Engelse overheid dat de kinderen niet ouder mochten zijn dan zeventien en dat hun ouders niet mochten meekomen. De nazi’s bepaalden onder meer dat de kinderen op het station geen afscheid mochten nemen van de achterblijvers.

De kinderen waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Hoek van Holland werden ze uiteindelijk per stoomschip naar Harwich gebracht. Vervolgens gingen ze via het spoor verder naar Station Liverpool Street in Londen.

Architect en kunstenaar Frank Meisler was een van de kinderen die gered werd. Tegenwoordig maakt hij monumenten die herinneren aan het Kindertransport. Op de stations van Gdansk, Berlijn, Liverpool en Londen plaatste hij eerder al monumenten. Bronzen beelden met afbeeldingen van Joodse kinderen, op de vlucht voor de nazi´s. Sinds woensdag staat er dus ook zo’n monument in Hoek van Holland. Dit monument heeft als titel Channel Crossing to Life meegekregen.

sitestat

Walraven van HallEr komt een film over verzetsstrijder Walraven…
Scholtenhuis.nlDe website www.scholtenhuis.nl heeft opnieuw een internetprijs gewonnen. Deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: